Penguenler ve hakkında bilinmeyenler

Dünya’daki uçamayan kuş türlerinden sadece biridir penguenler. Yaşam alanları sadece Güney Yarımküre’de bulunmaktadır. Grup halinde yaşamayı seven hayvanlardır. Toplam 17 penguen türü vardır. Penguenlerin en büyük cinsi imparator cinsidir. İmparator cinsi penguenlerin boyu 1.10 metreyi, ağırlığı ise 30 kiloyu bulur. En küçük cinsi ise, küçük mavi denilen penguen cinsidir. Bu cinste 35-40 cm boylarında ve 1 kilogram ağırlığındadır. Sıcak bölgelere doğru gidildikçe boyları (yani cinsleri değişmekte) küçülür. En hızlı penguen cinsi ise papua penguenidir. Saatte 35 km/h ile yüzebilmekteler.

Penguenlerin ağırlıkta yaşadığı alanlar; Antarktika Adaları, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Afrika, Güney Amerika, Galapagos kıyıları olarak güney yarımküre’dir. Yumurtlama dönemlerinde karaya çıktıkları biliniyor. Yiyecek olarak daha çok deniz ürünleri yani Mürekkepbalığı, kalamar, balık avlayarak beslenmekteler. Ortalama yaşam süreleri ise 30-35 yıl arasıdır.

‘katastrofik tüy yenileme’ durumları vardır. Bu dönemde birkaç haftayı bulan bir tüy değişimi vardır. Yavaş yavaş değil, birden döktükleri için birkaç hafta beslenemeyecek duruma geliyorlar. Bu sebepten ötürü ağırlıklarında da kayıplar görülmektedir. İki penguen cinsi dışında penguenler koloni halinde çiftleşirler. Yumurtlama döneminde de yan yana kuluçkaya yatarlar. Kuluçka dönemlerinde bazı türler, dört aya yakın bir zaman açlığa tahammül ederler. Kuluçka süresi uzun sürmesinden kaynaklanmaktadır. İmparator Penguenler, yumurtalarını ayaklarının üzerinde taşıyarak kuluçkaya yatarlar. Karınlarının alt kısmındaki derinin altına alarak bu bölümde yumurtayı sıcak tutmaktadır imparator penguenleri. Karada başka vahşi hayvanların saldırılarına uğramadıkları için, insanlardan da korkmuyorlar. Bu sebepten dolayı bazı kişiler tarafından yağları için avlanmaktalar.

  • Site İçi Yorumlar
Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478