Nisan 9, 2020
tarihinde eklendi.Gelecekteki mesleğiniz,ilerde nasıl geçireceğiniz çok önemlidir.Bu yüzden size ideal mesleğinizi nasıl anlayabileceğiniz anlatacağım.
Madde 1:İlgi Alanlarınız
Hep neyle ilgilenmek istediğinizi düşünün.Bu ilgi alanları genelde çocuklutan beri ilgilendiğiniz şeylerdir.Uykunuz gelince bile bırakmayıp zevkle yaptığınız,kendinizi o konuda geliştirdiğiniz alanlardır.
Madde 2:Yeteneklerinizin farkında olun
Yeteneklerinizin farkında olun.Ama bazen farkında olmadığınız yetenekleriniz olabilir bu yüzden burda sizi iyi tanıyan insanlara kulak vermenizi öneririm.Yani hayat deneyimlerinizi gözden geçirdiğiniz de en iyi yaptığınız şeyler,en iyi yapabildiğiniz becerdiğiniz şeyleri düşünün.
Madde 3: Çevrenizdeki insanları dinlemeyin
Eğer gerçekten kendinizi tanıyorsanız başka insanların size “bunu ol,bak bu meslek çok iyi onu oku”demesine izin vermeyin.Çünkü siz kendinizi tanıyan bir bireysiniz.Çevrenizdekiler istediği için o mesleğe sakın yönelmeyin yoksa ilerde çok pişmanlık duyarsınız.Ama size fikir veren insanlar bilgi sahibi ise ve sizide iyi tanıyorsa tabiki dinlemekte fayda vardır.(Rehberlik, öğretmenler vs. hariç)
Madde 4: Kişilik özelliklerim seçeceğim meslek için uygun mu?
Kişilik özellikleriniz karar verdiğiniz meslek için uygun mu?
Mesela cerrah olmak istediniz ama kan görünce bayılıyorsunuz,avukat olmaya karar verdiniz ama ikna yeteneğiniz yok,toplu alanda konuşma yaparken heyecanlanıyorsunuz vb. şeyler gibi bir durumunuz varsa siz sadece hayalinizdeki mesleği istiyorsunuzdur.Ama kendini tanıyan bir birey eğer bu zorluklarla mücadele edebilir,korkularını yenebilirse o zaman seçtiği mesleği yapabilir,korkularını yenemezse yapması gerekenler kendine daha uygun bir meslek aramaktır.
Madde 5:İş Olanağı
Sonunda size en uygun mesleği seçtiniz,resmen o meslek için yaratılmışsınız ama iş olanağı yok yani o mesleğe ihtiyaç yok.Yine o mesleği seçmeyin çünkü meslek seçmenizin evrensel bir nedeni vardır GEÇİM SAĞLAMAK.Eğer seçtiğiniz meslek ile sağlayamayacaksanız o mesleği seçmenizi tavsiye etmem.Eğer mesleğinizin sürekliliği olmazsa sizin de olmaz.Demek istediğim geçiminizi sağlarken aynı zamanda mutlu olacağınız,mesleği yaparken bırakmak istemeyeceğiniz,zevkle-eğlenerek yapacağınız bir mesleğiniz olsun.Böylece işinizi yaparken hem eğleneceksiniz hem para kazanıp geçiminizi sağlıyacaksınız.